Chutney ;)

                                                     

                                                                                           Pic. taken from http://kaboompics.com/

Chutney is a great accompaniament for meats and meals and also an ingredient for home made curries. It can be made from any fruits/vegetables/spices/herbs or combination from them. They are sweet and hot in taste. Chutney come from India. European chutneys are made mainly from fruit/veg and vinegar, sugar, salt, onion and garlic.

                                                   Apple Chutney recipe:
1/2 kg cooking apples,
300 ml white vinegar, 
250 g sugar, 
1 small onion, 
200g dates or raisins, 
1  tsp. each ground ginger, ground cloves, ground allspice, salt. 


 Peel, core and chop apples. Peel and dice onion. Simmer them in vinegar for 10 mins. Add remaining ingredients to pot with apples. Bring to boil and simmer gently about 10 mins. until soften. Simmer uncovered until darkens, thickens and reduces. Stir bottom. Should be thick and juicy. Put into sterilised jar and wait about 2-3 months, so the aroma can develop ;)

                    
           Principles involved in chutney making:
  • vinegar prevents growth of bacteria and preserves chutney,
  • sugar dehydrates bacteria and stops them from growing,
  • high temperature kills microbes from fruits and lowers water content and prevents chutney from bacterial reproduction, 
  • sterilised jar- does not contain any micro-organizms that could ruin our efford put to make this such great condiment. ;) 

Important!!! ALWAYS STERILISE THE JAR BEFORE YOU PUT CHUTNEY IN!!!


                                                  Chutney  :)
  


Świetny dodatek do mięs a takze główny składnik domowego curry. Chutney może być zrobione tak na prawdę z dowolnych warzyw/owoców/przypraw/ziół, a także z ich mieszaniny. Z reguły ma słodko- ostry smak. Chutney pochodzi z rejonu Indii i Pakistanu. Europejskie chutney są robione z owoców/warzyw, octu, cukru, soli, cebuli i czosnku.  



                                              Przepis na jabłkowe chutney 

1/2 kg jabłek, 
300 ml białego octu,
250g cukru, 
1 mała cebula, 
200g daktyli lub rodzynek, 
po jednej łyżeczce: mielonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego, soli. 


Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostke. Obierz i posiekaj cebule. Duś w occie ok. 10 min. Dodaj pozostałe składniki do garnka. Zagotuj, a następnie znowu duś, tym razem pod przykryciem ok. minut, lub dopóki składniki nie zrobią się miękkie. Odkryj i duś dopóki chutnej się nie zageści i zredukuje. Mieszaj od spodu, zeby nie przywarło. Chutney powinno byc gęste i soczyste. Teraz przełóż do wysterylizowanego słoika i poczekaj ze 2-3 miesiące, żeby nabrało aromatu ;)  


           Co sprawia, że chutney się nie psuje? :D
  • ocet- ma niskie pH, dzięki czemu sprawia, że bakterie sie nie rozmnażają, 
  • cukier- odwadnia mikroby, co powoduje, że nie są w stanie przeżyć, 
  • wysoka temperatura- po pierwsze zabija bakterie, a po drugie powoduje parowanie wody z potrawy, co nie pozwala bakteriom żyć oraz się rozmnażać 
  • wysterylizowany słoik- nie ma w sobie żadnych mikro-organizmów, które mogłyby zepsuć cały nasz wysiłek włożony w gotowanie tego dodatku do potraw ;)   

 Ważne!!! ZAWSZE STERYLIZUJ SŁOIK, W KTÓRYM BĘDZIESZ PRZECHOWYWAĆ CHUTNEY!!! 

 

Stalkers

Facebook

MEET THE AUTHOR

My Photo
A girl who fell in love with coffee and sweets. Someone who's wardrobe is getting bigger eventough she still finds like she got nothing good to wear. Dziewczyna która zakochała się w kawie i słodyczach. Ktoś, kogo szafa się stale powiększa, a ta wciąż myśli, że nie ma nic fajnego do ubrania.