Scones. tips/ Irlandzkie babeczki sodowe, porady

                                       Why eggs in our kitchens? :O  pt.1 


pic. scones ;)

Eggs are very important inrgredient in our kitchens. It is used to make almost everything from savoury omlette for breakfast to many deserts like an apple tart. No matter how much money you'd have in your pocket or how small is your budget, you will always buy egg. Now, why? Because they are cheap, versatile and healthy. Don't they? :O     At the end of this post you will get sultana scones recipe- so you can scroll down if you are not interested in functions that eggs have in food ;)

We can get three main functions of eggs. Today I will talk about only one, as this is never ending theme ;) I don't want yous to be bored :P    So let's go:

1. Coagulation: when the proteins in egg set, when you make soft or hard boiled eggs. This property can also be used when we want to:
- bind two ingredients, like mince meat and breadcrumbs in burger, beacuse when you fry them, the egg coagulates and your burgers will not break when taken out from your pan :P
- thicken: let's say a custard, because coagulated egg yolk thickens milk ;P
- clarify your stock, soup or consome, egg whites beaten and whisked coagulate and trap any impiurites in a thick scum that we can drain away ;P
- glazing: scones that are brushed with egg and milk mixture (look at the recipe :) ) get a nice golden and shiny skin. Looks lovely, doesn't it ? :D

and the remainig two:
2. Trapping air/ aeration, 
3. Emulsyfying. - those posts soon on my blog :)


                                                     Sultana scones recipe: 
makes 8-10 
225g self-rising flour, 
1/4 tsp salt, 
50g hard butter, 
25g caster sugar, 
1 egg, 
5-6 tbsp milk, 
50g sultanas. 

At first beat eggs and milk together in a small jug or bowl. Sieve flour, add salt, rub in butter, so it looks like fine breadcrumbs. Add sugar and raisins. Now, make a centre and add about 3/4 of your egg-milk mixture and knead a few times- ONLY A FEW TIMES!!!  Roll to 2cm thick circle and cut out chosen shapes, then glaze tops and sides with remaining mixture. Bake for 15-20 mins in 200*C/Fan 190*/Gas Mark 6  



                                               
                                 Po co nam jajka w kuchni?  :O     cz.1 
Jajka to ważny składnik wielu potraw w naszej kuchni. Począwszy od omletu na śniadanie, kończywszy na deserach np. sernik. Nie ważne ile masz w portfelu, albo jak mały masz budżet- ZAWSZE kupujesz jajka. Prawda? Jajka sa w miarę tanie, sycące i tanie. Co nie? Na końcu postu znajdziesz przepis na irlandzkie babeczki sodowe z rodzynkami- więc jeśli chcesz to przewiń takie tam gadanie o właściwościach jajek w kuchni :)

Można wyróżnić trzy własciwości jajek w gastronomii, wbrew pozorom nie jest to fizyka kwantowa i łatwo zapamiętać ;)
1. Koagulacja: kiedy białko w jajkach się ścina ;), czyli wtedy, gdy gotujemy sobie jajko na miękko lub na twardo ;)      Ta funkcja jest tez przydatna, gdy chemy:
- łączyć składniki: np. w kotletach mielonych łącząc mięso mielone z bułką tartą.
- zagęścić: np. krem bankietowy- tak popularny w eklerach ;), gdzie koagulujące żółtka zagęszczają mleko.
- klarować zupę, wywar lub consome ( tez wywar :P): wbite białka jaj i wymieszane z wywarem ścinają się usuwając wszelkie zanieczyszczenia z naszej zupki :P
- tworzyć skórke na wypiekach: np. pokrycie chleba lub babeczek powoduje wytworzenie się pięknej, złotej skórki podczas pieczenia.
2. Aeracja, 
3. Emulsyfikacja. ... juz niedługo na blogu, nie chce was zanudzać przerażającą ilością tekstu.


                                         Przepis na irlandzkie babeczki sodowe z rodzynkami: 
225g mąki pszennej, 
odrobina proszku do pieczenia, 
1/4 łyżeczki soli, 
50g twardego masła, 
1 jajko, 
5-6 łyżeczek mleka, 
25g drobnego cukru, 
50g rodzynek (najlepiej sułtanek, ale mogą być inne :) ) 

Najpierw wbij jajko do małego dzbanka lub do miseczki i dodaj mleko, wymieszaj. Następnie przesiej mąkę, dodaj sól i masło. Urabiaj chwilę ciasto, tak żeby powstała z niego jakby kruszonka. Dodaj cukier i rodzynki. Teraz zrób małą dziurkę w środku i wlej 3/4 jajka z mlekiem. Wyrób jeszcze 6-8 razy. TYLKO!!!  Rozwałkuj na ok 2 cm grubości i powycinaj dowolne kształty.  Pokryj pozostałą ilością jajka z mlekiem na górze i po bokach. Piecz ok. 15-20 min. w temperaturze 200*C/ Gas na ''6'' 



 

Stalkers

Facebook

MEET THE AUTHOR

My Photo
A girl who fell in love with coffee and sweets. Someone who's wardrobe is getting bigger eventough she still finds like she got nothing good to wear. Dziewczyna która zakochała się w kawie i słodyczach. Ktoś, kogo szafa się stale powiększa, a ta wciąż myśli, że nie ma nic fajnego do ubrania.